Agenda

Home > Agenda > Dia Internacional dels Museus

Inauguració de l'exposició Caritat, un llibre almoina

 
En curs

Casa Museu Verdaguer
a les 12h.
Folgueroles  Dia Internacional dels Museus  


L'objectiu de l'exposició és rescatar de l'oblit ''Caritat'', de Jacint Verdaguer, un llibre editat pel mateix poeta amb la voluntat de col·laborar econòmicament en la reconstrucció dels pobles d'Andalusia que, a la vigília de Nadal de 1884, foren assolats per uns terratrèmols devastadors.
Caritat és un llibre que havia quedat marginat a la secció de les obres dites menors del poeta però que en realitat és com la punta d'un iceberg. No és només l'indicador d'un context històric, social, literari, religiós, econòmic i polític de la màxima rellevància; sinó que revela un dens contingut ideològic sobre la pobresa i la riquesa en plena revolució industrial i enmig de la lluita de classes.
El Verdaguer de Caritat, de quaranta anys, a la Barcelona de la meitat dels vuitanta del segle XIX, esdevé un sismògraf, no pas de terratrèmols com els d'Andalusia, sinó dels moviments que transformen la societat que ell mateix contribueix a transformar, transformant-s'hi, amb els rics dels palaus dels Comillas, dels Güell, dels bisbes de Vic i de Barcelona, i amb els pobres dels tallers, de les fàbriques i dels carrers.
Als inicis del segle XXI, en una societat que es transforma dia a dia amb un inquietant procés d'aniquilació de la societat del benestar, en uns moments en què entren en crisi els valors defensats pels obrers que llegien Caritat; és bo conèixer com la pobresa, derivada de les catàstrofes naturals i dels canvis produïts per la revolució industrial, va inspirar la solidaritat del poble català i del poble andalús.

A càrrec de Mònica Querol, Diputada de Cultura per la Diputació de Barcelona

Destinatari

Tot tipus de públic

Lloc

Sala de Plens de l'Ajuntament de Folgueroles
Plaça Verdaguer, 2

Més informació

http://www.caritatverdaguer.cat/

Activitat accessible

Si

Comparteix:


Durada

30m

Preu

Activitat gratuïta

Dades de contacte

Casa Museu Verdaguer


Casa Museu Verdaguer

Carrer Major, 7
08519 FOLGUEROLES
938122157
info@verdaguer.cat
http://www.verdaguer.cat