Agenda

Home > Agenda > Exposicions

Verdaguer Segrestat. L'apropiació del mite durant el franquisme

 
En curs

Casa Museu Verdaguer
Fins al 27/08/2017.
Folgueroles  Exposicions   Públic General 


A partir d'articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència descobrirem com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme.

«La conmemoración centenaria del nacimiento de Jacinto Verdaguer no tendría significación alguna si no fuera para demostrar que en la lengua de Cataluña se puede dar mucha gloria a España y que en catalán se puede predicar un recio y generoso españolismo» Llorenç Riber, acadèmic de la Real Academia Española. Jacinto Verdaguer, poeta épico, Madrid 1945.

Dóna les claus per conèixer com la dictadura franquista va utilitzar, a favor seu, una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana. Ens donarà claus per interpretar com i per què la societat de l'època va ser capaç de recuperar el projecte d'obrir una Casa Museu que havia estat estroncat per la Guerra Civil.

Ens planteja preguntes com:

-Per què Folgueroles era objectiu militar pels nacionals?

-Per què Verdaguer va ser mirall i model pels intel·lectuals que vivien a l¿exili i al mateix temps era motiu de culte pel franquistes que promovien celebracions i actes amb grans obres simfòniques com L'Atlàntida i Canigó?

Al capdavall, el visitant hauria ser capaç de respondre a la pregunta de totes les preguntes: Pot una dictadura aniquilar el pensament de tot un poble?

S'inaugura el 19 de maig a Folgueroles i a partir del mes de setembre es podrà visitar al MUHBA Vil·la Joana, la Casa Verdaguer de la literatura de Barcelona

L'exposició neix de la necessitat de conèixer el tractament que va tenir la figura del poeta Jacint Verdaguer durant el franquisme.

Lloc

Sala de Plens de l'Ajuntament de Folgueroles
Plaça Verdaguer, 2
08519 Folgueroles

Crèdits

L'exposició ha estat coproduïda per la Fundació Jacint Verdaguer i la Xarxa de Museus d'Història de Catalunya.

Més informació

http:://www.verdaguer.cat

Comparteix:


Durada

1h

Activitat Gratuïta

Activitat Gratuïta


Casa Museu Verdaguer

Carrer Major, 7
08519 FOLGUEROLES
938122157
info@verdaguer.cat
http://www.verdaguer.cat