Oferta pedagògica

Home > Oferta pedagògica - Cercador > Ciències socials, història i etnologia

El món casteller.

Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès
Vilafranca del Penedès  Ciències socials, història i etnologia   EP  ESO 


La Casa de la Festa Major ofereix la possibilitat als estudiants de tots els nivells de conèixer el folklore i les tradicions populars del Penedès, destacant els punts en comú que tenen amb les festes més tradicionals de Catalunya.

A la Casa de la Festa Major es pot reviure la festa més típica de Catalunya. Hi trobareu els balls de la Festa Major de Vilafranca. El conjunt de l¿exposició permet descobrir, per exemple, l¿origen del bestiari, el drac i la parella de gegants més antics, els castellers i tots els balls i músiques que configuren la festa.

A més, un audiovisual impactant de gran format transporta a l¿alumnat a sentir les emocions de la tronada, les cercaviles i les processons, l¿ambient de la diada de Sant Fèlix a la plaça més castellera, l¿exaltació del foc a l¿entrada de Sant Fèlix, i tot el conjunt de la festa.

Programa

Després d¿introduir a l¿alumnat en diferents aspectes que els ajudin a entendre els símbols, les cerimònies i els rituals que es venen repetint segle rera segle a les nostres festes majors, ens concentrarem en una manifestació festiva de gran tradició a Vilafranca: els Castells.
El món casteller sedueix per les seves pròpies característiques: espectacularitat, emoció, reptes nous, superació personal, creativitat, competitivitat, treball en equip, lideratge, diversitat, planificació, assignació de rols... Tots aquests conceptes són valors educatius que formen part d¿una manera integral del currículum docent. Aquesta activitat fa referència a una cultura popular i tradicional centenària que ha mogut grans masses socials al llarg de la nostra història.
La Casa de la Festa Major és el lloc ideal per repassar la història del món casteller i conèixer tots els aspectes socials i tècnics d¿un dels elements folklòrics més destacats de Catalunya. Els nois i noies són introduïts en diferents aspectes de l¿activitat castellera (naixement de les colles castelleres, components, tècniques, desenvolupament d¿una jornada castellera, relació dels castells amb la Festa Major¿).
L¿activitat és eminentment pràctica. Un equip de tècnics castellers ensenya a l¿alumnat la tècnica bàsica per pujar en un castell i organitza l¿activitat com si es tractés de la preparació real d¿un castell. Així, els alumnes es divideixen en diferents grups i adopten el rol real de la posició que tindrien en un castell (baixos, primeres mans, agulla, anxaneta...). Una vegada enfaixats i al ritme de la gralla i el timbal en directe, els nois i noies aprenen els moviments bàsics dels castellers pas a pas i reben les instruccions tècniques bàsiques perquè coneguin de primera mà, el significat de participar en un castell.
Aquesta activitat també es ot desenvolupar a les escoles o els espais i que es desitgi (cases de colònies, campaments, trobades....).

Lloc

L'activitat també es pot desenvolupar a les escoles o als espais que es desitgi (cases de colònies, campaments, trobades...)

Inscripció

Triade SCP

Comparteix: