Arxius i documentació

Home > Arxius i documentació > Centre de Documentació VINSEUM

Centre de Documentació VINSEUM

VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
Horari:
De dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 h
Dimecres i dijous de 15:30 a 19:00 h

Adreça: c. Palma, 24 bis
08720 Vilafranca del Penedès

Telèfon: 93.892.32.04
Adreça electrònica: cdv@vinseum.cat
Vilafranca del Penedès  Centre de Documentació 


El Centre de Documentació VINSEUM (CDV) conserva documentació de tipologia molt variada, centrada principalment en dos eixos temàtics: les cultures de la vinya i el vi, i Vilafranca i el Penedès.
Aquesta col·lecció s'ha anat forjant al llarg dels anys, des de la mateixa fundació del Museu, el 1935.
El CDV també és l'hereu de l'Arxiu Bibliogràfic Pere Regull, nom del primer bibliotecari del Museu de Vilafranca. El fons es va començar a formar i classificar el 1935, juntament amb la col·lecció material del Museu. El 1945, amb la creació del Museu del Vi, el fons documental del museu de Vilafranca/Museu del Vi s'amplia amb documents relacionats amb la vinya i el vi.
VINSEUM forma part del Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya. El CDV està integrat al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya i és un centre vinculat a la Universitat Rovira i Virgili.


Biblioteca de l'Estació Enològica de Vilafranca del Penedès: El 2008 ingressa al CDV la biblioteca històrica de l'Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès. Són més de 2.000 llibres i fulletons, parcialment catalogats, especialitzats en enologia i viticultura. L'Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès es va crear el 1903 i va ser la segona a l'Estat Espanyol, després de l'Estació d'Enologia d'Haro, a la Rioja, creada el 1892.


Arxiu Musical: fons que compta amb les següents seccions: música religiosa i litúrgica (del s.XVI al XX), música instrumental (simfònica del s.XVIII i XIX i per a orgue dels s. XIX i XX), música d'autors i institucions de Vilafranca del Penedès, música tradicional i popular i cant pla i polifonia antiga. Del conjunt del fons de les seccions, destaca l'obra de compositors com ara Antoni Milà, Ramon Milà, Magí Riera, Francesc Andreví, Manel Camps, Ferran Sor (s.XVIII), Carles Baguer, Manel Guzmán (s.XIX), Josep Maideu, Joan Lamote de Grignon, Tomàs Berdier, Francesc de Paula Bové, Antoni Insenser, Dolors Calvet, Domènec Mas i Serracant i Josep Sancho Marraco (s.XX), l'aportació de Josep Soler i Sardà i els fons complets de Josep Rossell, la família Ferrari i Alfons Rius Estrella.

Comparteix:


VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Pl. Jaume I, 1
08720 VILAFRANCA DEL PENEDES
938900582
vinseum@vinseum.cat
http://www.vinseum.cat