Museu de Sant Boi de Llobregat. Serveis tècnics

Home > Xarxa de museus > Museus locals > Museu de Sant Boi de Llobregat. Serveis tècnics - Oferta Pedagògica

Passejades per Sant Boi de Llobregat. Històries i paisatges.

Museu de Sant Boi de Llobregat. Serveis tècnics
Horari escolar
Sant Boi de Llobregat  Ciències socials, història i etnologia   ESO: 2n cicle  ESP 


Els itineraris que es proposen són els següents:

SANT BOI DES DEL PUNT DE VISTA DE LES DONES (A): Recorregut pels barris antics de la vila, on les dones han deixat la seva empremta durant més de 2000 anys d'història.

L'ALOU I LA POBLA ARLOVINA (A): Itinerari per la vila medieval, tot coneixent les dues jurisdiccions que la formaven l'Alou, depenent del senyor del castell, i la Pobla Arlovina, que depenia del monestir de Valldonzella.

ELS BARRIS DEL REIAL I DE SANT PERE (A): Aquests barris varen dependre de la jurisdicció reial. El barri del Reial -més urbà- s'articulava a partir del carrer del Pont. El de Sant Pere va créixer, tanmateix, al voltant de la desapareguda ermita homònima, i estava format per masos dispersos.

EL PUIG DEL CASTELL PER A PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA (A): Ruta per tot el Nucli Antic, amb fàcil accés a tots els barris de les antigues jurisdiccions, fins arribar a Can Massallera.

SANT BOI FA 500 ANYS (A): Recorregut pel Sant Boi renaixentista on es descobriran els indrets que ens queden d'aquell període, tot coneixent l'urbanisme, l'arquitectura i la societat.

LA CIUTAT COOPERATIVA I EL SEU ENTORN (B): Itinerari per un barri recentment construït però dotat d'història pròpia. Es podran descobrir des de restes de poblament ibèric i de la jurisdicció feudal del Llor, fins la Colònia Güell i el Palau de Marianao.

LA JURISDICCIÓ MEDIEVAL DEL BENVIURE: PASSAT I PRESENT (B): Coneixement del procés de reconquesta cristiana durant el segle X i evolució de l'indret a través de les importants construccions que hi alberga.

L'EIXAMPLE DE 1905 (A): Aproximació a l'urbanisme derivat del Pla de creixement de la ciutat (Pla Pasqual Carretero) en comparació al Pla Cerdà de Barcelona a través d¿una ruta on es poden contemplar cases modernistes i noucentistes.

L'EIXAMPLE INDUSTRIAL: EL MOLÍ VELL (A): Itinerari pels barris de Vinyets i Molí Vell, tot visitant edificis d'interès com les Bòbiles, Can Massallera o la fàbrica de vidre, a fi i efecte de comprendre el procés d'industrialització.

LA JURISDICCIÓ DEL FONOLLAR: CASABLANCA I CAMPS BLANCS (A): Aquesta jurisdicció tenia com a centre la domus del Fonollar, datada al segle XII i coneguda a partir del segle XVII com a Torre de la Vila. Els actuals barris eren ocupats, antigament, per masos.

EL BARRI DE MARIANAO (A): Ruta que dóna a conèixer el procés d'urbanització d'un territori tradicionalment dedicat a l'agricultura de secà, tot comprovant com els petits masos dispersos varen donar lloc a un dels barris més actius de la vila.

LA MARINA DE SANT BOI: EL RIU MORT I LA RIBERA (A): La plana al.luvial del Llobregat, coneguda com 'la Marina' estava regularment parcel.lada per acollir terrenys de conreu. Aquesta ruta ens acosta a l'important passat agrícola de Sant Boi que configurà la nostra història des de l'edat mitjana fins fa pocs anys.

Material

Plànols de seguiment de la ruta.

Objectius

Visites de coneixement del municipi a partir de les petjades que la història ha anat deixant en el territori.

Monitoratge

Si

Comparteix:


Durada

A: 2 h., B: 3 h.

Participants

25 alumnes

Preu

1,50 EUR per persona / 30,00 EUR Grup mínim

Dades de contacte

Tl. 93 652 81 14. De dimarts a divendres de 10 a 13 h.