Museu Palau Mercader. Torre de la Miranda

  Facebook   Instagram
Home > Xarxa de museus > Museus locals > Museu Palau Mercader. Torre de la Miranda - Informació general

Aquesta emblemàtica torre del patrimoni cornellanenc, va ser construïda l'any 1900, per Jaume Gustà i Bondia (Barcelona 1853-1932), en el marc de les obres de reforma del Palau Mercader i la construcció d'altres dependències dins de la finca, com la casa dels masovers, la caseta de màquines o la porteria. Jaume Gustà era mestre d'obres el 1872 i arquitecte titulat el 1879. Quan Arnaldo de Mercader li van encarregar les obres de remodelació a la finca de Cornellà, ja havia participat a l'Exposició Universal de Barcelona, de 1888 i havia construït l'antiga Tinença d'Alcaldia d'Hostafranchs, avui seu del Districte de Sants-Montjuïc, al carrer Creu Coberta, 104-106.
La Torre marcava el límit de la finca per la seva part superior i s'erigia en un magnífic mirador sobre la plana deltaica.
Les darreres recerques permeten suposar, a més, que Arnaldo hi devia instal·lar un observatori meteorològic, almenys durant els primers anys de la seva construcció. I sabem que durant la Guerra Civil Espanyola va quedar integrada dins la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya.
Pla general agrícola, Generalitat de Catalunya, 1937.
L'edifici és d'estil neo-mudèjar i planta hexagonal, coronada amb mirador i merlets, i il·luminada per 35 finestres. A l'interior, una escala adossada als murs puja en espiral seguint el perímetre hexagonal i dona accés a tres replans i al mirador.
Durant molts anys va ser un element singular que sobresortia a l'horitzó cornellanenc. I amb la construcció del barri de Sant Ildefons, el teló de fons dels pisos la superen en alçada.
Actualment s'obre per a activitats concretes, i els infants de la ciutat la coneixen bé, quan van a veure en Bernat, l'ajudant del Mag Maginet.

Categories

Art Història

Altres seus

Museu Palau Mercader (seu principal)
Restes arqueològiques entorn de l'església de Santa Maria de Cornellà.
Castell de Cornellà

Serveis

Activitats culturals: visites guiades, tallers, música ....

Av. Salvador Allende, s/n
08940 CORNELLA DE LLOBREGAT
933770025
museumercader@aj-cornella.cat