Centre Jujol - Can Negre

  Facebook   Twitter   YouTube   Instagram
Home > Xarxa de museus > Museus locals > Centre Jujol - Can Negre - Informació general

A finals de 1914, l'arquitecte modernista Josep M. Jujol (1879-1949) presentà a Pere Negre un dibuix en el revers blau d'un sobre, que després va retallar seguint la silueta de la casa: és el primer projecte de dignificació de Can Negre.

L'advocat Pere Negre i Jover, que conegué Jujol a través de la propietària de la Torre de la Creu, Josefa Romeu, encarregà al jove arquitecte la reforma i ampliació de la masia de la seva propietat. Com en quasi en tota l'obra jujoliana, l'obra es realitzà per etapes, tot adequant-se a l'economia del propietari. Es poden intuir les fases de la reforma de can Negre: la reforma (1915-1917), l'ampliació (1917-1921) i la decoració (1920-1926). Jujol aconseguí convertir l'antiga masia en una 'casa màgica' on els espais domèstics es transformaren en metàfores plenes de significació poètica i religiosa.

En el decurs dels anys, la casa inicià un greu procés de deteriorament. L'any 1966, passà a ser propietat municipal per donació dels hereus de la família Negre, i el 1982, els arquitectes Antoni Navarro, Gabriel Robert i Xavier Güell van redactar un primer projecte de rehabilitació de l'edifici, i van iniciar la consolidació dels forjats i la restauració de la planta baixa.

L'any 1990, l'Ajuntament de Sant Joan Despí va impulsar la rehabilitació definitiva de Can Negre i, amb el suport de la
Diputació de Barcelona, es realitzà la restauració del conjunt de l'edifici i la urbanització de la Plaça de Catalunya. El projecte, dirigit per l'arquitecte Francesc Xavier Asarta, significa la recuperació d'un dels màxims exponents del patrimoni artístic català.

L'any 2010, es realitzà la darrera restauració de l'edifici, redefinint la seva decoració exterior. Aquesta restauració va ser duta a terme per l'estudi d'arquitectura de Josep Llobet, el qual també va restaurar la Torre de la Creu l'any 2007.

L'element definitori de la intervenció de Jujol és la façana, en la què introduí un perfil superior ondulat a l'estil de les façanes barroques i hi superposà una tribuna inspirada en la carrossa tradicional.

En destaquen dos nuclis importants d'actuació: el conjunt de l'escala, rematada amb una coberta helicoïdal de planta octagonal i decorada amb blauet, i la capella de planta el·líptica, que és un dels màxims exponents del barroquisme jujolià.

Categories

Art Història

Altres seus

Torre de la Creu

Instal·lacions

Accessible per a persones amb discapacitat auditiva.
Accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Auditori/Sala d'actes.
Sala d'exposicions temporals.

Serveis

Activitats culturals: visites guiades, tallers, música ....
Llibreria - Botiga.
Lloguer de sales.
Serveis pedagògics i educatius.