Museu Romà de Premià de Mar

  Facebook   Twitter   YouTube
Home > Xarxa de museus > Museus locals > Museu Romà de Premià de Mar - Exposició permanent

L'edifici octagonal
El 1969 es va descobrir la primera troballa de restes arqueològiques a la zona, a l'alçada de la Gran Via. Concretament, es van descobrir uns mosaics que ja van fer suposar de l'existència d´una important vil·la romana.
L'any 2000 es va realitzar la troballa de la finca octagonal, una veritable raresa arquitectònica en un excepcional estat de conservació.
Aquesta finca és la part que ara ja es pot visitar i consta d'uns 550 m2. La resta de l´edifici continua soterrat al subsòl dels carrers Enric Granados i Santiago Rusiñol.
L'edifici octagonal romà va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. Sembla ser que va ser projectat com a pavelló de rebre per part d´un personatge ric de l´època, tal i com ho demostra la presència del 'balneum', els banys privats de la vil.la, i les habitacions més grans, on s´hi farien banquets. Posteriorment, cap a finals del segle V, es va transformar en centre de producció vitivinícola. D´aquesta època s´han trobat restes d´una premsa, diversos dipòsits i nombroses tenalles per a la conservació de vi. També s´ha demostrat l´ús del jaciment com a forja de ferro i, en una última època, la seva utilització com a necròpolis.
En total, s'han identificat un total de 22 àmbits a l´interior de l´octàgon, a més del forn que escalfava els banys.
Les excavacions al jaciment han reportat una gran quantitat de material arqueològic: agulles i plaques de bronze, claus, tiges i fulles de ferro, vidre, estris realitzats en os, maons, teules, àmfores, ceràmica comuna i de taula, fragments de columnes o monedes d´època baix imperial.

La majoria d´aquests materials es poden veure al MEP, el Museu de l´Estampació de Premià de Mar.

Carrer Enric Granados, 115
08330 PREMIA DE MAR
93 7529197
museuroma@premiademar.cat
http://museuroma.pdm.cat/