Museu del Ter
Manlleu
Assaig
El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu Industrial del Ter, és coautor d'un capítol del llibre Urbanization: 21st Century Issues and Challenges juntament la Universitat de Vic, el Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Consell Superior d'Investigacions Científiques, i el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona. Aquest llibre, publicat per Nova publishers (New York), i en concret aquest capítol, ens parla dels efectes de la urbanització en els macroinvertebrats de diversos rius de Catalunya.
El llibre fa una anàlisi dels reptes i oportunitats que implica la urbanització creixent del planeta a partir de diferents aspectes com són les malalties derivades de l'estil de vida, la dispersió de contaminats atmosfèrics o els efectes sobre la biodiversitat, entre d'altres, tractats per científics de prestigi d'arreu del planeta, per exemple, de Sud Àfrica, la Xina i els EUA. L'editor d'aquest nou llibre de Nova Science Publishers, Inc. (New York) és Luca N. Wagner.
Museu del Ter
Manlleu
Catàleg
Alguns dels quadres més importants de l'obra pictòrica de Santiago Rusiñol es van poder veure al Museu Industrial del Ter del 10 i fins al 31 de maig del 2007 a l'exposició Santiago Rusiñol torna a Manlleu. Organitzada pel Museu Industrial del Ter, l'Ajuntament de Manlleu i Caixa Manlleu va comptar amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges i amb el patrocini de Bon Preu - Esclat, aquesta va ser la primera vegada que a la comarca es va poder veure una mostra d'obra original de l'artista.
Museu del Ter
Manlleu
Catàleg
Del 15 d'abril al 13 de juny de 2010 al Museu Industrial del Ter i del 18 de juny al 22 d'agost al Museu Comarcal de la Garrotxa es va poder veure l'exposició temporal J. Vayreda - F. Rierola, una Mirada al paisatge. Aquest projecte treballat conjuntament entre els dos museus va posar de manifest els punts de coincidència entre l'olotí Joaquim Vayreda (1843-1894) i el manlleuenc Francesc Rierola (1857-1908), dues figures importants de les seves respectives comarques, la Garrotxa i Osona. El primer és un dels pintors catalans més reconeguts iniciador de l'escola olotina de pintura. El segon, advocat i escriptor del que s'ha conegut recentment un valuós treball com a fotògraf.
Tant Rierola com Vayreda van projectar una mirada personal i molt interessant sobre el seu entorn proper, un el va captar amb la càmera fotogràfica, l'altre el va representar amb materials artístics, però els dos van coincidir en l'estima pel paisatge que veien i van tenir la voluntat de captar-ne imatges belles
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
Els macroinvertebrats aquàtics són poc coneguts, exceptuant els sabaters que llisquen damunt la pel·lícula d'aigua, i les fases aèries d'alguns, com els acolorits espiadimonis. Altres macroinvertebrats només corresponen al domini dels pescadors de truita, com les efímeres i les dragues o cuques de capsa, que ells fan servir d'esquer, o dels especialistes en recerca folklòrica, com és el cas de les nàiades. Hi ha una gran diversitat d'invertebrats, que per si mateixos posseeixen un valor incalculable i, a més, serveixen com a indicadors de qualitat de l'aigua de rius i zones humides de tot el món.
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
Passejant per Manlleu es pot veure en la façana de molts edificis, especialment del centre històric, petites capelletes ocupades per la imatge d'un sant o de la Mare de Déu. Són mostres de devoció popular col·locades a la recerca de protecció o de representació de la comunitat que les envolta. El llibre recull i descriu la significació històrica i social de la trentena de capelletes de Manlleu, que ens parlen dels carrers i de la gent que hi ha viscut i hi viu. En definitiva, són el testimoni d'un model social que va desapareixent en què el carrer ha estat la unitat principal de relació humana i veïnatge. Dintre de les cases la religiositat també té una expressió singular amb un caràcter més íntim. És el cas de les capelletes de visita domiciliària, capelletes portàtils també vinculades a una advocació, que segueixen una ruta específica de casa en casa en el context d'una parròquia.
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
La creació de les societats corals a la conca del Ter mitjà no es va fer des del no-res. Abans dels coros -i a l'entorn dels coros- ja hi havia una societat que cantava, i que cantava "a veus": les dones a les fàbriques; els homes a les tavernes, a les caramelles i a les confraries religioses.
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
El llibre pretén donar una nova visió del Manlleu actual, amb la voluntat de transmetre-la a les generacions futures i als nouvinguts.
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
L'anguila i el seu espectacular viatge transoceànic" pretén ser un element de sensibilització ambiental adreçat a petits i grans. Pren com a fil conductor el cicle de vida de l'anguila i ens dóna a conèixer a fons la vida aquàtica i les seves problemàtiques. Aquesta iniciativa va sorgir del fil argumental del taller per a alumnes d'educació infantil i primària Sibil·la, l'anguila, que des de fa uns anys es porta a terme al Museu Industrial del Ter de Manlleu. Tot i estar adreçat a un públic infantil, el conte pretén ser un element de sensibilització ambiental adreçat a petits i grans.
Museu del Ter
Manlleu
Llibre
Al llarg de la història i fins avui, les grans ciutats han crescut eminentment amb l'arribada de nova població. Aquesta realitat que resulta inqüestionable quan ens referim a les grans metròpolis és de fet extrapolable a les agrupacions urbanes de menys dimensió.
Museu del Ter
Manlleu
Quaderns
El quadern del Museu Industrial del Ter és el darrer de la col·lecció.